Lyxigt med hummer

Ett mycket trevligt skaldjur, det är hummer. Många äter gärna detta på nyår, men jag tycker det är gott att äta, året om. Det är även trevligt att fiska hummer, men det finns en del regler kring detta. Till exempel får man bara fiska med hummertina, får du hummer i något annat redskap ska du genast släppa tillbaka den i havet. Vid fritidsfiske efter hummer får sammanlagt högst sex hummertinor användas samtidigt. Den som fiskar med fiskelicens får ha högst 40 hummertinor. Om du är osäker på detta med att fiska hummer, så kan du köpa hummer online istället och få den levererad hem till dörren!

Laga bästa hummern

Det finns gott om bra recept när det gäller hummer. Många tänker på gratinerad hummer men med hummer går det att göra grytor, sallader, pasta risotto och en massa mer! Jag tänkte dela med mig av ett gott recept på en hummergryta:

Ingredienser
1 morot
100 g salladslök
100 g sockerärter
1 citrongräs
4 kokta humrar à 500 g
2 msk olja
1 msk fint riven ingefära
1 vitlöksklyfta
1 tsk hackad chili
1 dl hummerfond
1 burk lätt kokosmjölk, 400 g
Servera med:
600 g pressad potatis

Gör så här
Skala och skär moroten i tunna skivor. Skiva salladslöken och sockerärterna fint. Skiva citrongräset fint. Halvera hummern på längden och ta ut köttet ur stjärten. Skär det i bitar. Knäck klorna och ta ut köttet.
Hetta upp oljan i en gryta.

Fräs salladslök, citrongräs, ingefära, pressad vitlök och chili hastigt.
Tillsätt hummerbuljong, kokosmjölk och morot. Låt det sjuda några minuter under lock. Tillsätt sockerärter och hummer. Låt det sjuda i några minuter tills allt är genomvarmt.

10 Feb 2021

Fiske i rekreationssyfte

Sportfiske är stort i Sverige och andra ord för samma intresse är fritidsfiske eller hobbyfiske. Många menar att man när man fiskar för fiskandets skull, och inte för att kunna sätt mat på bordet, då är det just sportfiske man ägnar sig åt. Men det är också lite av en konturlös beskrivning av konceptet. En skarpare beskrivning är den som presenteras på Wikipedia:

Sportfiske, fritidsfiske, är fiske i rekreationssyfte. Några typer av sportfiske är mete, pimpling, spinnfiske, jiggfiske, Jerkbaitfiske och flugfiske.

Det finns alltså många olika typer av sportfiske och på den här bloggen är det dessa vi talar om. Vi som älskar att meta, spinna, pimpla och kasta kan samlas här och läsa om allt från de bästa dragen till upplevelser vi haft iklädda vadarbyxor. Nu är det förstås bara jag som skriver, men jag hoppas att ni som läser här ger mig en dialog i kommentarerna. 

Om mig

Vem är då jag? En man i mina bästa år som trivs allra bäst när jag står med en lina i sjön och väntar på napp. Det är så många faktorer som gör fisket till den bästa hobbyn - tiden i naturen, friden, den fiska luften, spänningen... det ligger nog något djupt instinktivt i oss människor att fiska. Sedan älskar jag en riktigt vällagad fiskmåltid också förstås!