Fiska under olika tider på året

Fiske, det går att ägna sig åt, året om! Men olika arter fiskas allra bäst under olika tider och under vintern är det kanske mer läge att ägna sig åt pimpelfiske än att köra flugfiske. För att underlätta för dig, så har jag nedan en enkelt guide för när du kan fiska vad. Om du vill läsa än guide om free spins, då kan du klicka här och göra det. 

Sverige är ju ett land som är rätt avlångt och när det är vår längst ner i söder så är det inte samma uppe i norr. Väderleken skiftar ju en del och vädret påverkar ju en del hur fisken beter sig. Det går inte att generalisera hur fisket är en viss årstid på en viss plats i Sverige, men vi gör ett försök på vanliga arter och när under året det är mer lämpligt att fiska just dessa under olika årstider. 

Gädda

Gäddan är en kallvattenfisk, så den går bra att fiska året om. Men det finns perioder då den hugger mer och perioder då den är lugnare. Lekktiden är i mars/april och då är det trögt fiske. Efter leken brukar det gå bättre. 

Bra årstider: Höst och vår.

Lagom temperatur: 12-14 grader.

Abborre

Abborren är en fisk som gillar varmare vatten. Så ska du fiska denna art, så bör du leta där det är varmare vatten. Leker gör de under tidig vår, för att efter det simma ut på vatten som är djupare. Enklast är att fiska om sommaren. 

Bra årstider: Sommar och tidig höst.

Lagom temperatur: 18-20 grader.

Gös

Gösen leker sent på våren och gillar varmare vatten. Men gös går att fiska året runt. När det är höst eller vinter så står gösen gärna still i djupare vatten då det är varmare där. Under senvår och tidig höst fungerar dagsfiske och under sommaren lämpar det sig bäst med kvällsfiske. 

Bra årstider: Senvår, sommarkvällar och tidig höst.

Bra temperatur: +19 grader.

Havsöring

Havsöringen har sin lek under hösten sedan så vandrar fisken ut i havet. Ute i havet äter fisken sig stor och stark. Den fiskas bäst när vattnet är kallt och därför brukar ett tidigt vårfiske ofta resultera i bra fiske vid strandkanter.

Bra årstid: Tidig vår.

Bra temperatur: 6-16 grader.

Tänk på att

Det finns vissa fredningstider för olika fiskarter, där du fiskar. Det innebär att de inte får fiskas under vissa perioder. Kolla detta före du ger dig ut för att fiska. 

Fiske i Göteborg

I Göteborg finns det många bra fiskevatten att fiska i. Du kan fiska mitt i stan så väl som det finns flera sjöar runt om att åka till för att fiska. I havet behöver du inte ha fiskekort, men det behövs om du ska fiska i insjöar och vattendrag. Det heter Gula Kortet det du ska ha. Det kortet ger dig tillgång till 58 olika vatten att fiska i. 

Fiske i Stockholm

Stockholm har många fina möjligheter till fiske. Lagen om fritt handredskap gäller i Mälaren, Stockholms ström och Saltsjön. Det betyder att alla har rätt att fiska med spinnspö, pimpel eller mete på dessa vatten.  För att få fiska med nätfiske, trolling, dragrodd och angelfiske så måste du be om lov för det av fiskerättsägaren. Stockholm stad erbjuder TDA-fiskekortet som gäller för Trolling, Dragrodd och Angelfiske (ismete) på vissa områden i Mälaren och i skärgården.

Bra ställen att fiska på i Stockholm:

  • Mälaren
  • Riddarholmen/Riddarfjärden
  • Norrmalm/Strömmen
  • Kungsholmen vid Norr Mälarstrand
  • Årstaviken
  • Långholmen
  • Skärgården
  • Lillsjön
  • Källtorpssjön
  • Söderbysjön

Fiske i Norge

Norge har en fantatisk natur så väl som att de har ett fantastiskt fiske. Det går att ägna dig åt både insjöfiske och havsfiske. Några av de finaste platserna för insjöfiske i allmänhet och flugfiske i synnerhet hittar du ibland annat Hemsedal och Gjøvik. Du har då tusentals sjöar att välja på, så väl som åar och älvar. Du kan då få napp på vildöring, lax, harr, gädda, sik och rödin.  Du kan även fiska på kusten och då torsk, kolja, rödspätta, bleka, långa, makrill, sej och skaldjur.

 

8 Apr 2021

Fiske i rekreationssyfte

Sportfiske är stort i Sverige och andra ord för samma intresse är fritidsfiske eller hobbyfiske. Många menar att man när man fiskar för fiskandets skull, och inte för att kunna sätt mat på bordet, då är det just sportfiske man ägnar sig åt. Men det är också lite av en konturlös beskrivning av konceptet. En skarpare beskrivning är den som presenteras på Wikipedia:

Sportfiske, fritidsfiske, är fiske i rekreationssyfte. Några typer av sportfiske är mete, pimpling, spinnfiske, jiggfiske, Jerkbaitfiske och flugfiske.

Det finns alltså många olika typer av sportfiske och på den här bloggen är det dessa vi talar om. Vi som älskar att meta, spinna, pimpla och kasta kan samlas här och läsa om allt från de bästa dragen till upplevelser vi haft iklädda vadarbyxor. Nu är det förstås bara jag som skriver, men jag hoppas att ni som läser här ger mig en dialog i kommentarerna. 

Om mig

Vem är då jag? En man i mina bästa år som trivs allra bäst när jag står med en lina i sjön och väntar på napp. Det är så många faktorer som gör fisket till den bästa hobbyn - tiden i naturen, friden, den fiska luften, spänningen... det ligger nog något djupt instinktivt i oss människor att fiska. Sedan älskar jag en riktigt vällagad fiskmåltid också förstås!