Olika sorters fiskrom

Det finns idag många olika sorters fiskrom. De flesta har koll på löjrom och stenbitsrom, men det finns ännu fler än dessa. Rom är ett samlingsnamn för obefruktade ägg från fisk och skaldjur. Den lyxigaste och dyraste är just löjromen. Den kan du köpa i flera varianter hos Löjromsexpressen

En annan variant som finns är eegnbågslaxrom, som helt enkelt kommer från laxfisken regnbågslax. Den har större och rödare romkorn än andra romsorter med en kraftig smak av fisk, hav och salt. 

Sikrom är även det en rom, från laxfisken sik. Den ärsmåkornig och naturligt ljust orange.

Stenbitsrom och löjrom

Stenbitsromen kommer från arten sjurygg, där honan heter kvabbso och hannen stenbit. Rommen är naturligt beige eller svagt violett, men säljs färgad orangeröd eller svart. Smakar milt av fisk och salt. 

Löjromen är en mer exklusiv rom som kommer från laxfisken siklöja. Det finns löjrom från Kalix, Vänern, USA, Kanada och Finland. Påminner om sikrom i smak och färg men har något mindre korn. Rommen är naturligt orange men färg och kornstorlek varierar beroende på ursprung.

Tångkaviar

Tångkaviar är formellt ingen rom men ett bra vegetariskt alternativ som man har gjort av havstång som tvättas, rensas, löses upp, formas till kulor, smaksätts och sedan färgas. Tångkaviar smakar salt och hav. Till utseendet påminner den om stenbitsrom och finns både i färgerna röd och svart.

Oavsett variant så finns det många bra recept som innehåller olika sorters fiskrom. Mycket gott att äta, inte minst med löjrommen!

14 Mar 2022

Fiske i rekreationssyfte

Sportfiske är stort i Sverige och andra ord för samma intresse är fritidsfiske eller hobbyfiske. Många menar att man när man fiskar för fiskandets skull, och inte för att kunna sätt mat på bordet, då är det just sportfiske man ägnar sig åt. Men det är också lite av en konturlös beskrivning av konceptet. En skarpare beskrivning är den som presenteras på Wikipedia:

Sportfiske, fritidsfiske, är fiske i rekreationssyfte. Några typer av sportfiske är mete, pimpling, spinnfiske, jiggfiske, Jerkbaitfiske och flugfiske.

Det finns alltså många olika typer av sportfiske och på den här bloggen är det dessa vi talar om. Vi som älskar att meta, spinna, pimpla och kasta kan samlas här och läsa om allt från de bästa dragen till upplevelser vi haft iklädda vadarbyxor. Nu är det förstås bara jag som skriver, men jag hoppas att ni som läser här ger mig en dialog i kommentarerna. 

Om mig

Vem är då jag? En man i mina bästa år som trivs allra bäst när jag står med en lina i sjön och väntar på napp. Det är så många faktorer som gör fisket till den bästa hobbyn - tiden i naturen, friden, den fiska luften, spänningen... det ligger nog något djupt instinktivt i oss människor att fiska. Sedan älskar jag en riktigt vällagad fiskmåltid också förstås!