Fisketips för nybörjare

Att fånga fisk kan vara mycket roligt; i själva verket är fångsten därför de flesta nybörjare lär sig att fiska. Men att fånga är en process, så ju bättre nybörjare förbereder sig, desto mer fisk fångar de. Nedan finns några tips om nybörjarfiske för att öka dessa fångster.

Säkerheten först

Detta innebär sportfiskares säkerhet. Medan de flesta sportfiskare tenderar att komma ihåg saker som solskyddsmedel, regnkläder och ett första hjälpen-kit, tenderar nybörjare att glömma saker som inte är nödvändiga för fiske, som att ta med sig en flaska dricksvatten.  Att hålla sig frisk och hydrerad är nyckeln till en trevlig dag med fiske.

Båtfisketips

Förutom att alltid ha en rätt klassad flytväst på sig när man är på vattnet, oavsett storleken på båten, är utrymmet ofta begränsat i små båtar. Att rulla in fångsten an visa sig vara mycket svårare att hantera i en båt än på torrt land. För att göra det enklare att landa din fångst, lämna minst ett spö värt av lina när du rullar in din fångst och lyft upp själva linan ur vattnet. Den extra längden på linan kommer att hindra ditt spö från att reagera på den floppande fiskens rörelse när du tar bort kroken, vilket är särskilt användbart när du saknar utrymme att sätta ner spöet.

Färskvatten vd saltvatten

Få nybörjare introduceras till saltvattenfiske från början, på grund av bristande tillgång till en saltvattenkust. Som ett resultat är sötvattenssjöfiske för nybörjare en vanligare introduktion till båtfiske för nya sportfiskare. 

Rigga rätt

Ingen lista över nybörjarfisketips kan vara komplett utan diskussion om riggning. Det finns två anledningar till att riggning är viktigt. För det första bryts inte en stark, väl knuten fiskeknut när du sätter kroken. För det andra simmar vissa knutar, din fluga eller bete på ett sätt som efterliknar naturligt bete. Men bara om du tränar på att använda rätt fiskeknut för dina beten. 

Använd ditt bete på rätt sätt

Tänk på hur ditt bete naturligt rör sig genom vattnet och försök efterlikna det med spöets spets och haspelhastighet. Dra upp spötspetsen och rulla nedåt för att samla ihop slacket samtidigt som du håller kontakten med ditt bete. Om du helt enkelt kastar och rullar så fort du kan kommer ditt bete inte att se ut som ett naturligt, och du kommer att ha tur om du får en ryck. Simma ditt bete som fiskeplatsen dikterar och du kommer att ha fler napp.

Tålamod

Fiska där fisken kan fånga mer fisk. Låter självklart, eller hur? Faktum är att det är det, men att ta reda på "var fisken är" är sällan så lätt som att kasta en agnad krok nära en massa undervattensogräs. Förbered dig på att byta beten, krokar, vikter, knutar och till och med tekniker under dagen.

Kom ihåg att fiske är en process, och ju bättre teknik desto mer napp får du.

22 Feb 2023

Fiske i rekreationssyfte

Sportfiske är stort i Sverige och andra ord för samma intresse är fritidsfiske eller hobbyfiske. Många menar att man när man fiskar för fiskandets skull, och inte för att kunna sätt mat på bordet, då är det just sportfiske man ägnar sig åt. Men det är också lite av en konturlös beskrivning av konceptet. En skarpare beskrivning är den som presenteras på Wikipedia:

Sportfiske, fritidsfiske, är fiske i rekreationssyfte. Några typer av sportfiske är mete, pimpling, spinnfiske, jiggfiske, Jerkbaitfiske och flugfiske.

Det finns alltså många olika typer av sportfiske och på den här bloggen är det dessa vi talar om. Vi som älskar att meta, spinna, pimpla och kasta kan samlas här och läsa om allt från de bästa dragen till upplevelser vi haft iklädda vadarbyxor. Nu är det förstås bara jag som skriver, men jag hoppas att ni som läser här ger mig en dialog i kommentarerna. 

Om mig

Vem är då jag? En man i mina bästa år som trivs allra bäst när jag står med en lina i sjön och väntar på napp. Det är så många faktorer som gör fisket till den bästa hobbyn - tiden i naturen, friden, den fiska luften, spänningen... det ligger nog något djupt instinktivt i oss människor att fiska. Sedan älskar jag en riktigt vällagad fiskmåltid också förstås!