Sportfiske

Sportfiske, det är egentligen ett samlingsnamn för flera olika fiskemetoder. Det är oftast så att man släpper tillbaka fisken efter man fått upp den. Det är främst fiske i syfte för rekreation, men det går även tävla i det. Nu är det inte en lika krävande sport som typ fotboll, där kan man satsa på äta kosttillskott, läs mer på fitline-fitness.se. Men när man fiskar kan man röra på sig en del ändå, om man går runt sjöar och så vidare. 

Olika sätt att fiska på

Inom sportfiske finns till exempelvis spinnfiske. Då fiskar man med ett kastspö. Det går att fiska från land så väl som från båt. Ett annat vanligt fiske som de flesta säkert testat i alla fall en gång är mete. Det är då bara ett spö, lina och krok man behöver. Man kastar i linan, och sedan väntar man!

En mer avancerad form av fiske är flugfiske. Betet ska imitera flugor, insekter med mera och ska locka fisken att vilja nappa. Det gäller här att få in kasttekkniken. 

Andra typer av fiske är havsfiske och pimpling. Den förstnämnda är just på havet, det andra är något man gör under vintern i en isvak.

Testa fiske

Fiske är trevligt att ägna sig åt. Det är hur mysigt som helst att gå upp tidigt och ställa sig vid sjön och försöka få napp. Så varför inte köpa dig ett spö och testa på detta i sommar?

7 Jun 2021

Fiske i rekreationssyfte

Sportfiske är stort i Sverige och andra ord för samma intresse är fritidsfiske eller hobbyfiske. Många menar att man när man fiskar för fiskandets skull, och inte för att kunna sätt mat på bordet, då är det just sportfiske man ägnar sig åt. Men det är också lite av en konturlös beskrivning av konceptet. En skarpare beskrivning är den som presenteras på Wikipedia:

Sportfiske, fritidsfiske, är fiske i rekreationssyfte. Några typer av sportfiske är mete, pimpling, spinnfiske, jiggfiske, Jerkbaitfiske och flugfiske.

Det finns alltså många olika typer av sportfiske och på den här bloggen är det dessa vi talar om. Vi som älskar att meta, spinna, pimpla och kasta kan samlas här och läsa om allt från de bästa dragen till upplevelser vi haft iklädda vadarbyxor. Nu är det förstås bara jag som skriver, men jag hoppas att ni som läser här ger mig en dialog i kommentarerna. 

Om mig

Vem är då jag? En man i mina bästa år som trivs allra bäst när jag står med en lina i sjön och väntar på napp. Det är så många faktorer som gör fisket till den bästa hobbyn - tiden i naturen, friden, den fiska luften, spänningen... det ligger nog något djupt instinktivt i oss människor att fiska. Sedan älskar jag en riktigt vällagad fiskmåltid också förstås!