God laxrätt lagom till påsk

Det är förvisso inte påsk förrän nästa månad, men delar ändå med mig ett bra laxrecept som är perfekt för en av dagarna i påskveckan.

Du behöver (för 2 pers):

Till laxen:

– 380g färsk laxfilé
– 1 ekologisk citron
– 1/2 kruka dill
– salt och peppar
– en klicka smör
– lite olivolja

Till såsen:

– 2 msk rysk yoghurt
– 2 msk lätt crème fraîche
– 1 msk majonäs
– 3 tsk kapris
– 2 tsk slät senap 
– salt och peppar
– lite citron
– 1/2 kruka dill

Primörerna:

– ca 500g delikatesspotatis eller färskpotatis
– 6 st rädisor
– 4 st färska morötter

Börja med att förbereda laxen. Ringla lite olja i en panna, lägg laxbitarna på, skiva citron, hacka dill och salta och peppra. Allra godast blir det om man klickar på lite smör också. Baka i ugnen i 200°C ca 20 minuter.

När laxen är i ugnen börja koka potatisen och förbered grönsakerna. Skiva rädisor och blanda med majonäs, yoghurt, crème fraîche, dill, kapris, senap, citronjuice, salt och peppar i en skål. När potatisen är mjuk kan man dela morötterna och koka dem i det varma potatisvattnet. Gör det några minuter eller tills morötterna är al denne och krispiga.

Blanda potatisen med såsen och servera med potatis och den ugnsbakade laxen!

13 Mar 2020

Fiske i rekreationssyfte

Sportfiske är stort i Sverige och andra ord för samma intresse är fritidsfiske eller hobbyfiske. Många menar att man när man fiskar för fiskandets skull, och inte för att kunna sätt mat på bordet, då är det just sportfiske man ägnar sig åt. Men det är också lite av en konturlös beskrivning av konceptet. En skarpare beskrivning är den som presenteras på Wikipedia:

Sportfiske, fritidsfiske, är fiske i rekreationssyfte. Några typer av sportfiske är mete, pimpling, spinnfiske, jiggfiske, Jerkbaitfiske och flugfiske.

Det finns alltså många olika typer av sportfiske och på den här bloggen är det dessa vi talar om. Vi som älskar att meta, spinna, pimpla och kasta kan samlas här och läsa om allt från de bästa dragen till upplevelser vi haft iklädda vadarbyxor. Nu är det förstås bara jag som skriver, men jag hoppas att ni som läser här ger mig en dialog i kommentarerna. 

Om mig

Vem är då jag? En man i mina bästa år som trivs allra bäst när jag står med en lina i sjön och väntar på napp. Det är så många faktorer som gör fisket till den bästa hobbyn - tiden i naturen, friden, den fiska luften, spänningen... det ligger nog något djupt instinktivt i oss människor att fiska. Sedan älskar jag en riktigt vällagad fiskmåltid också förstås!