Hantera och rensa fisk

Om det är så att du vill kunna fiska din egen fisk för att sedan kunna äta den, så är det bra att lära dig hur du ska hantera fisken samt hur du rensar den och filear den. Som med allt annat så är det ju så att övning ger färdighet. Att lära sig nya saker går dels genom att läsa en massa fakta, dels se på videos, dels göra själv. Om du vill lära dig mer om casino, så kan du göra det via Casinovinnaren. För att kunna hantera fisk på bra sätt, så ska du direkt då du fångat den se till att bedöva den och sedan avbloda den. Att ha en snabb hantering är ett måste, det så att inte fisken lider samt att den även får bättre kvalitet på köttet samt längre hållbarhet.

Att äta fisk är nyttigt och att kunna äta den egenfångade är inte fel. Fisk innehåller ju massa proteiner, vitaminer och mineraler. Även fettet är nyttigt, då det innehåller omega-3 fettsyror.

Förvara fisken rätt

Fisk ska förvaras kallt. Det är ett livsmedel som lätt kan fara illa, så ju snabbare du kan få fisken nedkyld efter du fångat den, desto bättre. 

Om du rensar fisken och isar ned den, så håller den runt 2-7 dagar. En filé i 3-4 dagar. Hemma io ditt kylskåp så bör du inte förvara fisk mer än i 2 dagar. 

Känn igen färsk fisk:

  • Färsk fisk doftar fräscht och inte för starkt. Doften varierar något från art till art.
  • Huden är hel, färgerna klara, huden glänsande eller täckt av ett jämnt slemlager.
  • Köttet är elastiskt. Då du trycker på köttet uppstår ingen fördjupning.
  • Ögonen är klara och lite utstående.
  • Gälarna är rena och klarröda. Om fisken tappats på blod är de rosa och isade fiskar har ofta gråröda gälar.

Rensa fisk

Rensa fisk är inte så svårt. Den ska fjällas eller flås och du ska även ta bort inälvorna. Därefter kan du stycka eller filea fisken. Fjälla fisken behövs oftast bara göras om den ska stekas. De fiskar man brukar flå år oftast ål och lake, ibland även abborre. Dock är det så att fiskskinn innehåller rikligt med smakämnen. Också fiskens huvud, ryggrad, fenor och inälvor är till smaken och näringsinnehållet mångsidiga.

För att lära dig rensa fisk, så är det smart kolla tutorials på nätet samt sedan se till att öva på det. Då kommer du snart att kunna göra det snabbt och lätt utan några som helst problem.

Ät din egen fisk!

Nu när du vet hur du ska hantera fisken samt hur du ska göra för att den ska hålla sig, se då till att laga till mer av din egenfångade fisk. Det går att göra så mycket olika saker med fisk. Den går att steka, ångkoka, ugnsbaka, grilla, soppa, gryta, och mycket mer. I bland tidigare inlägg här hos mig finns det en del bra recept, samt att det även finns gott om det på nätet. Det är bara att söka fram.

3 jun 2021

Fiske i rekreationssyfte

Sportfiske är stort i Sverige och andra ord för samma intresse är fritidsfiske eller hobbyfiske. Många menar att man när man fiskar för fiskandets skull, och inte för att kunna sätt mat på bordet, då är det just sportfiske man ägnar sig åt. Men det är också lite av en konturlös beskrivning av konceptet. En skarpare beskrivning är den som presenteras på Wikipedia:

Sportfiske, fritidsfiske, är fiske i rekreationssyfte. Några typer av sportfiske är mete, pimpling, spinnfiske, jiggfiske, Jerkbaitfiske och flugfiske.

Det finns alltså många olika typer av sportfiske och på den här bloggen är det dessa vi talar om. Vi som älskar att meta, spinna, pimpla och kasta kan samlas här och läsa om allt från de bästa dragen till upplevelser vi haft iklädda vadarbyxor. Nu är det förstås bara jag som skriver, men jag hoppas att ni som läser här ger mig en dialog i kommentarerna. 

Om mig

Vem är då jag? En man i mina bästa år som trivs allra bäst när jag står med en lina i sjön och väntar på napp. Det är så många faktorer som gör fisket till den bästa hobbyn - tiden i naturen, friden, den fiska luften, spänningen... det ligger nog något djupt instinktivt i oss människor att fiska. Sedan älskar jag en riktigt vällagad fiskmåltid också förstås!